![]() |
|
S.O.S semnalul internațional de alarmare. Este compus din trei semnale scurte urmate de trei semnale lungi și încă trei semnale scurte.( · · · — — —· · ·), care separate înseamnă literele S,O și S. Deși s-au dat literelor mai multe înțelesuri („Save Our Souls”-Salvați sufletele noastre, „Save Our Ship”-Salvați vaporul nostru, sau „Send Our Savior”-Trimiteți echipele care ne salvează), s-a ales aceste litere fiindcă este ușor de reținut și de recepționat.
Semnalul din zona muntoasă este de șase semnale acustice pe minut, care este urmat de o pauză de un minut. Semnalul trebuie repetat până când primim răspuns. Răspunsul este de trei semnale pe minut, urmat de o pauză de un minut.
10 sfaturi salvamont pentru turiști!
1. Înainte de plecare în excursie, informați-vă despre: traseul pe care doriți să-l parcurgeți și gradul de dificultate al acestuia, starea vremii și programul de funcționare al cabanelor și al mijloacelor de transport pe cablu.
2. Plecați pe munte cu echipament adecvat pentru traseul ales și cu harta zonei. Nu uitați să puneți în rucsac lanterna cu baterii de schimb, telefonul mobil, busola și trusa de prim-ajutor medical.
3. Evitați să plecați singur la drum! Anunțați la plecare cabanierul sau Salvamontul asupra traseului pe care doriți să îl urmați și înscrieți-vă în registrul de trafic al turiștilor.
4. Alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică și psihică a celui mai slab din grup.
5. Folosiți doar traseele marcate, urmărind marcajele și indicatoarele de traseu.
6. În cazul apariției dificultăților pe traseu sau al înrăutățirii vremii, retrageți-vă la cea mai apropiată cabană.
7. Nu consumați băuturi alcoolice înainte și în timpul drumețiilor.
8. Nu deteriorați amenajările turistice, marcajele și indicatoarele. Respectați monumentele naturii și ariile naturale protejate. Nu aruncați deșeuri în zona montană. Nu faceți focul în pădure și pe pășunile alpine.
9. În caz de accident, reacționați prompt și eficient pentru a proteja și asigura accidentatul. Sunați la Dispeceratul Național Salvamont, la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668), specificând următoarele: numele dumneavoastră, locația montană, ce s-a întâmplat, câte presoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.
10. În caz de rătăcire, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți, mișcați-vă pe loc, pentru a preveni hipotermia, și nu consumați alcool. Anunțați Dispeceratul Național Salvamont.
Link-uri
http://www.bergrettung-salzburg.at/
http://www.salvamontgheorgheni.ro/
http://extensii.ubbcluj.ro/gheorgheni/gps/
http://picasaweb.google.com/keresztesemil
Proces verbal de afisare a unui proiect de hotărâri:
ROMÂNIA
JUDEȚUL HARGHITA
CONSILIUL JUDEȚEAN HARGHITA
SERVICIUL PUBLIC SALVAMONT AL CONSILIULUI
JUDETEAN HARGHITA
Nr. 09 /2013
PROCES – VERBAL
Încheiat astăzi, la data de 19 ianuarie 2013, cu ocazia afișării unui proiect de hotărâre
Subsemnatul Fekete Ors, sef serviciu în cadrul Serviciului Public Salvamont al Consiliului Județean Harghita, la data de 19 ianuarie 2013, în temeiul prevederilor art. 6 al Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, am procedat la afișarea următorului proiect de hotărâre la afișierul Consiliului Județean Harghita, în mass-media și pe pagina web al Serviciului Public Salvamont al Consiliului Județean Harghita, respectiv www.salvamontharghita.ro
Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării indemnizației de periculozitate și normei de hrană salvatorilor montani din cadrul Serviciul Public Salvamont al Consiliului Judetean Harghita.
Pentru soluționarea observațiilor care vor fi eventual formulate în legătură cu proiectul de hotărâre, puteți apela într-un termen de 10 zile de la apariția anunțului la ajutorul persoanei de contact, dl. Fekete Ors, sef serviciu în cadrul Serviciului Public Salvamont al Consiliului Județean Harghita (biroul 409), tel. 0266-207786.
Fekete Örs
Sef serviciu
Miercurea Ciuc, 19 ianuarie 2013