![]() |
|
CODUL DE ETICĂ ȘI INTEGRITATE
A PERSONALULUI SERVICIULUI PUBLIC SALVAMONT ȘI SALVASPEO AL CONSILIULUI JUDEȚEAN HARGHITA
Introducere
Ne desfășurăm activitatea într-o instituție cu atribuții majore în domenii de interes național, regional și local, iar menținerea reputației Serviciului Public Salvamont și salvaspeo al consiliului Județean Harghita este prioritară pentru fiecare dintre noi. Asigurăm calitatea activității noastre prin implicarea cu cinste și integritate în toate acțiunile pe care le desfășurăm.
|
|
Ce este Codul de etică și integritate și cui se adresează?
|
Codul de etică și integritate (denumit în continuare „Codul”), stabilește principii și reguli morale la care aderă toți personalul contractual din cadrul Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita (denumiți în continuare „personalul”). Codul nu se substituie în niciun caz actelor normative și reglementărilor aplicabile în domeniul administrației publice, ci vine în completarea acestora. |
Obiectivul nostru |
Ne dorim crearea unei culturi organizaționale bazate pe valori și a unui climat etic adecvat activității profesionale. Urmărim prevenirea practicilor neconforme cu normele de etică și informarea publicului cu privire la standardele de comportament moral care se așteaptă din partea întregului personal. |
Cadru normativ
|
|
Termeni frecvent utilizați în Cod
|
Interes public - acel interes care implică garantarea și respectarea drepturilor, a libertăților și a intereselor legitime ale cetățenilor, recunoscute de Constituție, de legislația internă și de tratatele internaționale la care România este parte, precum și îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cu respectarea principiilor eficienței, al eficacității și al economicității cheltuirii resurselor; Interes personal - orice avantaj material sau de altă natură, urmărit ori obținut, în mod direct sau indirect, pentru sine ori pentru alții, de angajat, prin folosirea reputației, a influenței, a facilităților, a relațiilor și a informațiilor la care are acces, ca urmare a exercitării atribuțiilor; Conflict de interese - acea situație sau împrejurare în care interesul personal, direct ori indirect, al angajatului contravine interesului public, astfel încât afectează sau ar putea afecta independența și imparțialitatea sa în luarea deciziilor ori îndeplinirea la timp și cu obiectivitate a îndatoririlor care îi revin în exercitarea funcției deținute; Informație de interes public - orice informație neclasificată care privește activitățile sau care rezultă din activitatea instituției, indiferent de suportul ei; Informație cu privire la date personale - orice informație privind o persoană identificată sau identificabilă.
|
Valori și principii
|
|
Valori fundamentale la care aderăm
|
Integritate în exercitarea funcției publice – declararea oricăror interese personale care pot veni în contradicție cu exercitarea obiectivă a atribuțiilor de serviciu și evitarea situațiilor de conflict de interese și incompatibilități. Prioritatea interesului public – datoria reprezentanților instituțiilor și autorităților de la nivelul administrației publice centrale și locale de a considera interesul public mai presus de orice alt interes în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Profesionalism – obligația angajatului de a-și îndeplini atribuțiile și sarcinile de serviciu cu responsabilitate, competență, eficiență, corectitudine și conștiinciozitate. Imparțialitate și independență – obligația angajaților de a avea o atitudine obiectivă, neutră față de orice interes politic, economic, religios sau de altă natură, în exercitarea funcției publice. Deschidere și transparență – asigurarea accesului neîngrădit la informațiile de interes public, transparența procesului decizional în gestionarea fondurilor publice, în procesul de achiziții publice, în gestionarea resursei umane și alte domenii. Obiectivitatea – asigurarea imparțialității și nediscriminării în întreaga activitate desfășurată la nivelul administrației publice centrale și locale. Bună-credință – cinste și corectitudine în exercitarea funcției publice. Confidențialitate – obligația angajatului de a respecta confidențialitatea informațiilor dobândite ca urmare a unei relații profesionale și nu trebuie să divulge astfel de informații unei terțe părți fără o autorizație specifică, cu excepția cazului în care există un drept sau o obligație legală sau profesională de a dezvălui aceste informații. Informațiile confidențiale obținute în cadrul unei relații profesionale nu trebuie utilizate în avantajul personal sau al unei terțe părți.
|
Principii care trebuie să ne guverneze comportamentul
|
a) principiul supremației Constituției și a legii, conform căruia angajații au îndatorirea de a respecta Constituția și legile țării; b) principiul comportamentului etic, care presupune ca personalul, în exercitarea funcției publice, să dea dovadă de cinste, corectitudine și conștiinciozitate, integritate morală, imparțialitate, independență și obiectivitate; c) principiul profesionalismului, conform căruia angajații au obligația de a îndeplini atribuțiile de serviciu cu responsabilitate, competență, eficiență și eficacitate; d) principiul priorității interesului public, conform căruia personalul are îndatorirea de a considera interesul public mai presus decât interesul personal, în exercitarea atribuțiilor de serviciu; e) principiul libertății de gândire și exprimare, în conformitate cu care angajații pot să-și exprime și să-și fundamenteze opiniile, cu respectarea ordinii de drept și a bunelor moravuri; f) principiul loialității față de instituție – personalul apără prestigiul Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita și se abține de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale instituției; g) principiul deschiderii și transparenței conform căruia activitățile desfășurate de angajați în exercitarea funcției lor sunt publice, orientate către cetățeni și pot fi supuse monitorizării acestora; h) principiul egalității de șanse și de tratament, principiul promovării egalității între bărbați și femei și principiul nediscriminării, conform cărora angajații au îndatorirea de a asigura egalitatea de tratament a cetățenilor în fața autorităților și instituțiilor publice și de a aplica același regim juridic în situații identice sau similare.
|
Norme etice pe care le respectăm în cadrul Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita
|
|
|
Ne desfășurăm activitatea în conformitate cu normele legale în vigoare, asigurând loialitatea fată de Constituție și lege, față de autoritățile și instituțiile publice. Respectăm normele de etică cuprinse în prezentul Cod, precum și normele deontologice specifice profesiei, după caz.
|
|
Indiferent de funcția deținută, fiecare angajat al Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita adoptă un comportament bazat pe respect, bună-credință, corectitudine, imparțialitate, obiectivitate și amabilitate, atât în relațiile cu ceilalți colegi, cât și cu partenerii de lucru și dialog ai altor instituții și organizații. În cadrul relațiilor internaționale, respectăm limitele mandatului încredințat, promovăm o imagine favorabilă țării și instituției, adoptăm o conduită corespunzătoare regulilor de protocol și respectăm regulile și obiceiurile țării gazdă.
|
|
În cadrul Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita respectăm diversitatea de opinii și stilurile de muncă diferite și valorificăm aceste diferențe pentru a crea un mediu organizațional pozitiv.
|
|
Asigurăm un serviciu public de calitate în beneficiul cetățenilor, luând în considerare așteptările acestora, cu respectarea dispozițiilor legale aplicabile.
|
|
Ne păstrăm obiectivitatea și evităm conflictul de interese și orice altă situație care ar putea genera conflict de interese și incompatibilitate, așa cum sunt definite acestea în legislația actuală. În cazul în care intervine o situație de conflict de interese sau incompatibilitate, personalul Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita trebuie să sesizeze în scris superiorii ierarhici. În astfel de situații, conducerea ministerului are obligația de a asigura, prin măsuri instituționale, evitarea conflictului de interese sau incompatibilitatea declarată, fără a aduce atingere demnității persoanei și drepturilor profesionale și contractuale ale celui care face obiectul conflictului de interese, respectiv incompatibilității sesizate.
|
|
Depunem declarațiile de avere și de interese pe toată durata funcției noastre.
|
|
Nu oferim, nu solicităm și nu acceptăm cadouri care pot influența imparțialitatea în exercitarea funcțiilor deținute și pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcții. În cazul unor acțiuni de protocol în care, în exercitarea mandatului sau a funcției, primim cadouri, invitații sau dovezi de curtoazie, le declarăm și le prezentăm conducerii instituției, în termen de 30 de zile de la primire, conform prevederilor legale în vigoare.
|
|
Față de colegi și de alte persoane cu care colaborăm în exercitarea funcției, atât la nivel național, cât și internațional , adoptăm o atitudine imparțială respectând interesele și opiniile tuturor, indiferent de rasă, etnie, vârstă, dizabilități, religie, cultură, gen, orientare sexuală, starea materială, sănătate, convingeri politice sau orice alte criterii.
|
|
Conducerea Serviciului Public aplică cu obiectivitate procedurile și prevederile legale privind evaluarea personalului din subordine, precum și atunci când propun promovări și modificări în funcții, nominalizarea în echipe de proiect, comisii, acordarea de stimulente materiale sau morale pentru personalul din subordine.
|
10.Confidențialitatea |
Avem obligația să păstrăm confidențialitatea în legătură cu faptele, informațiile sau documentele de care luăm cunoștință în exercitarea funcției, în condițiile legii, cu excepția informațiilor de interes public.
|
|
Activitatea ministerului se face în mod transparent și public, garantând o bună comunicare cu cetățenii, cu partenerii din alte instituții și organizații.
|
|
Avem obligația de a sesiza orice abatere ce este săvârșită de către un angajat Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, abatere de la normele legale, procedurile, politicile interne ale ministerului, precum și de la lege.
|
|
Ne asigurăm că procedurile de achiziții publice se desfășoară în mod transparent, echitabil, eficace și cu imparțialitate.
|
|
Nu ne implicăm în activități cu caracter politic care vin în contradicție cu prevederile legale în domeniu.
|
|
Nu ne folosim numele sau imaginea proprie în scopuri electorale sau comerciale.
|
|
În activitatea noastră ocrotim proprietatea instituției și evităm producerea oricărui prejudiciu.
|
|
Fiecare dintre noi este responsabil pentru cunoașterea și respectarea normelor prevăzute în Codul de etică și integritate. Încălcarea normelor codului poate atrage răspunderea persoanei vinovate, în condițiile prevăzute în Regulamentul Intern al Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita.
|
Dispoziții finale
|
|
Diseminarea Codului |
Întreg personalul este informat cu privire la prevederile Codului, prin publicarea acestuia pe pagina de internet a Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita, prin intermediul intranetului instituției, e-mailul de serviciu și la avizierul instituției.
|
Consiliere, suport și monitorizarea respectării normelor de etică |
Pentru a primi îndrumare și consiliere etică, în condiții de deplină confidențialitate, și pentru rezolvarea incertitudinilor și dilemelor în domeniu, fiecare dintre noi se poate adresa consilierului de etică desemnat la nivelul instituției.
|
Revizuiri |
Codul poate fi modificat ori de câte ori intervin modificări în legislația de referință.
|